Cases 

Waarom drinkt Vin zoveel? Hoe hebben we dat onderzocht en hoe is hij behandeld?
Hier kan je zijn verhaal en dat van andere patiënten lezen.

Inwendige ziekten & Cardiologie
Weke delen chirurgie
Orthopedie & Neurologie
Dermatologie

Inwendige ziekten/cardiologie

Inwendige ziekten & Cardiologie
Seppe

Signalement
Seppe is een 10 jaar oude mannelijk gecastreerde Labrador.

Anamnese
Enkele dagen geleden is Seppe plots omgevallen. De laatste dagen eet hij ook minder goed. Verder is alles normaal.

Klinisch onderzoek
Bij het onderzoek van Seppe zagen we blekere slijmvliezen. Verder was alles normaal.

Verder Onderzoek
Eerst werd er bloed genomen. Daar uit bleek dat Seppe erge bloedarmoede had.
Om de oorzaak van de bloedarmoede na te gaan hebben we een echografie van de buik uitgevoerd. Daar zagen we een klein gezwelletje in de maag. Verder waren er geen abnormaliteiten te vinden in de buik van Seppe. Aansluitend hebben we dit bevestigd met endoscopie.

Diagnose
Maagtumor

Behandeling
Seppe werd geopereerd en het gewel werd verwijderd. Verder kreeg hij ook ijzer gesupplementeerd. Gelukkig bleek het hier om een vrij goedaardig gezwel te gaan namelijk een “plasmacytoma”.
Seppe is ondertussen terug volledig hersteld.

Vin

Signalement
Vin is mannelijk intacte Bulterriër van 10 jaar.

Anamnese
Hij werd bij ons aangeboden omwille van veel drinken en plassen. Verder waren er geen klachten.

Klinisch onderzoek
Buiten een bacteriële infectie van de huid werden er geen afwijkingen gevonden bij het onderzoek.

Verder Onderzoek
Er werd bloed genomen dat onmiddellijk geanalyseerd werd in onze praktijk. Daar bleek het calcium gehalte te hoog te zijn. Verder was alles normaal.
Om daar de oorzaak van te zoeken, werd een foto van de borstkas en een echografie van de buik gedaan, maar er werden geen afwijkingen gevonden.
Een bloedstaal werd naar een extern labo gestuurd waar onder andere de PTH (parathryroid hormoon) samen met het geioniseerd calcium werd gecontroleerd. De PTH bleek te hoog te zijn in verhouding tot het calcium gehalte.
Daarom werd er dan een echografie van de schildklier uitgevoerd. Hier zagen we een klein bolletje in de rechter schildklier. De linker schildklier was normaal.

Diagnose
Primaire hyperparathyroïdie

Behandeling
Vin werd geopereerd en het bolletje werd verwijderd uit de schildklier. Uit onderzoek bleek het om een gezwel van de bijschildklier te gaan. Dit produceert teveel PTH waardoor het calcium gehalte steeg en Vin meer ging drinken. Verder kreeg hij ook een tijdje na de operatie vitamine D gesupplementeerd totdat de bijschildklier terug normaal functioneerde.

Ondertussen drinkt Vin terug normaal en speelt hij terug met zijn drie huisgenootjes.

Moose

Signalement
Moose is een 1.5 jaar oud hondje afkomstig uit de Caraïben.

moose
Anamnese
Sinds pup had hij regelmatig last van braken en diarree. Dit werd telkens behandeld met antibiotica, wat tijdelijk beterschap gaf. Nu gaat zijn algemene toestand erg achteruit. Hij lijkt de eigenaar niet meer te herkennen, kwijlt en loopt in rondjes.

Klinisch onderzoek
Moose is mager en vertoont sterk afwijkend gedrag : hij lijkt dronken en blind.

Verder Onderzoek
Uit bloedonderzoek blijkt dat Moose een erg afwijkende leverfunctie heeft.

Op echografisch onderzoek vonden we een abnormale verbinding tussen 2 bloedvaten (de portale vene en de caudale vena cava)  waardoor het bloed afkomstig van de darmen de lever passeert en rechtstreeks in de circulatie terecht komt. Dit noemt met een “shunt”.

 

cpss-moose

Omdat dit best operatief behandeld wordt, werd ook een CT scan uitgevoerd.

Diagnose

Congenitale Portosystemische Shunt

Behandeling

Eerst wordt Moose behandeld met infuus en medicatie. Al snel werd hij beter.

In een latere fase werden 2 operaties ingepland om de shunt geleidelijk aan af te binden.

Ondertussen is Moose volledig hersteld en leidt hij een normaal leven zonder medicatie.

 

Orthopedie / Neurologie

Orthopedie & Neurologie
Teckelverlamming

Discus hernia bij teckel wordt in de volksmond wel eens “teckelverlamming” genoemd.
Dit komt omdat dit ras vanwege hun lange rug vatbaar is voor deze aandoening.
Een Discus Hernia is een uitpuiling van de tussenwervelschijf, dit kan traumatisch of slijtage of door beide.
Bij ons kwamen op korte tijd 2 teckeltjes in spoed binnen;

Marie , vrouwelijk, … jaar kwam bij ons in de kliniek omwille van erge rugpijn. Ze werd reeds behandeld met enkele kuren pijnstillers maar dit hielp niet voldoende. Haar broer Oscar werd het jaar voordien bij ons geopereerd vanwege acute verlamming. Hij kon na chirurgie en na een lange revalidatie terug stappen. De baasjes van Marie hadden dus jammer genoeg al enige ervaring met deze aandoening.
Na het neurologisch onderzoek werd al snel duidelijk dat ook Marie vermoedelijk een hernia had. Er volgde een contraststudie en de plaats van de hernia werd zo in beeld gebracht. De baasjes stemden onmiddellijk in met een operatie, Marie had immers erge pijn die niet verlicht kon worden met medicatie. De chirurgie verliep vlot, door middel van een dorsale hemilaminectomie werd het discusmateriaal uit het wervelkanaal verwijderd. Zo werd de druk ter hoogte van het ruggemerg weggenomen. Marie had het de eerste dagen best wel lastig maar eens de eerste week voorbij ging ze snel vooruit dankzij de uitstekende zorg en ondersteuning van haar baasjes.

Blacky, een stoere jonge mannelijke teckel van … jaar werd naar ons doorverwezen door zijn vertrouwde dierenarts. Blacky had sinds een week eerst enkel rugpijn maar verslechterde de laatste dagen vrij snel. Toen Blacky bij ons op consultatie kwam kon hij niet meer stappen. Ook hier wees het neurologisch onderzoek in de richting van een hernia.
De medische beeldvorming was bij Blacky een grotere uitdaging, de naitieve rx opnames en de contraststudie gaven niet voldoende uitsluitsel omtrent de exactie locatie van het probleem. Blacky werd doorverwezen voor een CT scan en dit gaf ons zekerheid. Blacky kon geopereerd worden. De chirurgie verliep vlot en Blacky verbaasde ons allen 2 dagen na de operatie, door reeds op zijn achterpootjes te steunen en wat wankelend zijn eerste wandelinkje te maken.

Na een rugoperatie staat onze patiënten vaak een lange revalidatie te wachten, die niet altijd zonder zorgen verloopt. Toch zijn we blij dat we samen met de gemotiveerde baasjes deze hondjes een kans kunnen geven om weer te kunnen stappen.

Weke delen chirurgie

Weke delen chirurgie
Tab 1

Dermatologie

Dermatologie
Ravi

Signalement:
Ravi is een leuke 2 jarige gecastreerde reu.

Anamnese:
Enkele dagen geleden was Ravi gaan wandelen met zijn baasje naar het bos. Bij het thuiskomen kreeg de hond erge jeuk ter hoogte van zijn neus. De eigenaar is reeds naar een locale dierenarts geweest waar de hond een spuitje gekregen heeft tegen de jeuk. De letsels en jeuk werden echter niet beter.

Klinisch onderzoek:
Ravi heeft een erg ontstoken neusrug met etterige pustels.

Verder onderzoek
De pustels werden onder de microscoop onderzocht. Daar kon je zien dat de letsels vol eosinofielen zaten. Dit zijn een soort witte bloedcellen die vaak gezien worden bij allergische reacties.

Diagnose:
eosinofiele furunculosis

Behandeling
Na een behandeling met prednisolone gedurende een drietal weken waren de letsels volledig verdwenen.