Moet ik altijd een afspraak maken?

Sinds enkele jaren is er geen vrij spreekuur meer en werken we dus enkel nog op afspraak. Dit is om lange, stresserende wachttijden te vermijden.
Een afspraak kan u maken met de assistente op het telefoonnummer 03/235.73.85 of per email. Ook voor dringende gevallen is het best dat u belt. Dan geven we u zo snel mogelijk een afspraak.

Moet mijn hond of kat nuchter zijn voor het onderzoek?

Indien u met uw hond of kat komt voor een onderzoek zoals een echografie, radiografie of bloedonderzoek, kunt u ze best nuchter houden. Indien er veel inhoud in de maag en darmen zit, is dit storend bij het echografisch onderzoek en kunnen daardoor bepaalde organen niet goed bekeken worden. Indien er bloed genomen wordt na een maaltijd, kan er veel vet in het bloed aanwezig zijn, waardoor bepaalde parameters moeilijk of niet meer gemeten kunnen worden. Als uw hond of kat een beetje verdoofd moeten worden voor bepaalde onderzoeken, is het uiteraard ook beter dat ze nuchter zijn.
Dit betekent dat u ze de dag voordien vanaf zes uur ‘s avonds geen eten meer mag geven. Het drinken hoeft u nooit weg te nemen.

Wat moet ik doen als mijn hond of kat geopereerd wordt?

Indien uw hond of kat geopereerd wordt, is het belangrijk dat ze nuchter zijn de dag van de operatie. Dit betekent dat ze de dag op voorhand geen voedsel meer mogen krijgen na zes uur ‘s avonds. Het drinken hoeft niet weg genomen te worden. De dag van de operatie zelf worden de dieren door hun baasje naar ons gebracht op het afgesproken uur (meestal 9 uur ‘s morgens). Hier krijgen ze dan eerst een kalmeringsmiddel toegediend in afwachting van de operatie. Dan kan de eigenaar vertrekken en wordt afgesproken wanneer hun dier terug naar huis mag. Wanneer de hond of kat dezelfde dag nog wordt afgehaald, mag nog geen eten gegeven worden. Ook hoeft er dan nog geen medicatie toegediend te worden. Drinken mag wel in kleine porties geven worden. Indien het drinken wordt overgegeven, moet het worden weggenomen. De operatiewonde mag gedurende twee weken niet nat worden en het dier mag gedurende deze periode niet aan de wonde likken of krabben. Na twaalf dagen mogen eventuele hechtingen verwijderd worden.

Moet mijn hond of kat jaarlijks gevaccineerd worden?

Write text

Moet ik mijn hond of kat regelmatig ontwormen?

De rondwormen zoals de spoelwormen, haakwormen en zweepwormen hebben hun naam te danken aan hun typisch uitzicht, namelijk rond. Er bestaan zowel mannelijk als vrouwelijke rondwormen. Enkel de vrouwelijke wormen kunnen eitjes leggen. Als de omgeving besmet is met wormeieren, kunnen die onder andere op de vacht van uw hond of kat terecht komen. Bij het likken van de vacht kunnen die opgenomen worden. Ook door het opeten van besmette prooien zoals muizen kunnen huisdieren besmet worden. Een teef of poes die drachtig is kan de kittens of pups besmetten via de moedermelk. Een teef geeft de wormen ook al voor de geboorte door aan haar pups via de baarmoeder. Drie weken na de opname van de eieren zijn de wormen volwassen en die kunnen dan weer massaal veel eieren produceren en de omgeving contamineren. Volwassen rondwormen kunnen tot 200.000 eitjes per dag produceren. Van de volwassen populatie honden zijn 20 tot 30 % besmet. De meeste dieren tonen geen symptomen van besmetting. Bij pups die zwaar besmet zijn kan dit leiden tot braken, hoesten, diarree, opgezette buikjes en een doffe vacht. Bij erge gevallen kan het leiden tot bloedarmoede. Bovendien is er steeds sprake van weerstandsvermindering. Besmettingen kunnen ook uitzonderlijk bij mensen (en vooral kinderen) voorkomen.

Lintwormen leven in de darm van honden en katten. Ze kunnen enkele millimeters tot enkele meters lang worden. Ze bestaan uit een kop, een hals en een groot aantal schakels die gevuld zijn met tientallen lintwormeitjes. Deze lintwormschakels zijn te vinden in de uitwerpselen of op de vacht van onze hond of kat. Ze lijken op een rijstkorrel. Deze schakels, die gevuld zijn met eitjes, worden opgenomen door een ander dier (een tussengastheer) zoals vlooien, muizen en konijnen. Hierin zullen de eitjes zich ontwikkelen tot lintwormlarven. Door de tussengastheer op te eten, wordt de hond of kat besmet. De larven komen vrij in de darm en ontwikkelen zich tot volwassen lintwormen. De meeste dieren vertonen geen symptomen maar soms kan besmetting leiden tot gewichtsverlies, een doffe vacht of verminderde weerstand aan ziekten.

Het is dus aangewezen om uw dier regelmatig te ontwormen. Wij adviseren om pups en kittens vanaf 3 weken leeftijd om de 3 weken te ontwormen tot ze twee maand oud zijn. Daarna gebeurt dit best om de 2 maand tot ze een half jaar oud zijn. Volwassen honden en katten die buitenshuis leven worden best 2 tot 4 maal per jaar ontwormd.