Billie gaat mee op reis!

Home / Uncategorized / Billie gaat mee op reis!

Vanaf 3 juli 2004 moeten honden, katten en fretten die de grens van een EU-lidstaat overschrijden, in het bezit zijn van een europees paspoort. Dit paspoort vervangt het huidige vaccinatieboekje. Om een Europees paspoort te bekomen moeten de dieren geïdentificeerd zijn met een chip of tatoeage. Tatoeages zijn enkel geldig tot 2012. Het Europees paspoort voor gezelschapsdieren is recent aangepast , vanaf 29 december 2014 is er een vernieuwd paspoort nodig om te reizen. De paspoorten die voor 29 december 2014 al zijn of nog worden afgeleverd, blijven wel geldig. De dieren moeten gevaccineerd worden tegen rabiës (hondsdolheid). De eerste maal is deze vaccinatie pas geldig na 21 dagen. Het vaccin moet om de drie jaar herhaald worden. Voor pups is de geharmoniseerde regel dat de eerste vaccinatie tegen rabiës pas vanaf de leeftijd van 12 weken kan worden uitgevoerd en pas na 21 dagen geldig is ( dus vanaf 16 weken). In principe zullen dus geen dieren jonger dan 12 weken en niet gevaccineerd tegen rabiës meer in ons land mogen worden binnengebracht. Voor sommige landen zoals het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Noorwegen, Zwitserland en Zweden gelden andere regels. Het huidig vaccinatieboekje blijft in elk geval bestaan voor katten en honden die niet naar het buitenland gaan. Voor verdere informatie kunt terecht bij de BVIRH (Belgische Vereniging voor identificatie en registratie van honden) :http://www.abiec-bvirh.be/.

Het is belangrijk niet alleen de regels te bekijken van het land van je eindbestemming maar ook van de regelgeving van alle landen waar u doorheen reist. Een interessante site met tips in verband met reizen met je huisdier is de volgende:www.dogsincluded.be . Je kan via deze site, gegevens invullen, en zij sturen je via mail een heel pakket toe met informatie over reizen naar het betreffende land. Het kan ook nuttig zijn om even contact op te nemen met de ambassade van het land van bestemming. Als u met het vliegtuig reist, informeert u best bij uw vliegmaatschappij wat de voorschriften zijn voor uw vlucht. De regelgeving kan verschillen tussen de verschillende maatschappijen onderling.
Bij reizen naar het zuiden moeten we rekening houden met enkele ziekten die we in Belgiê zelden of niet zien. Deze aandoeningen worden verspreid door vectoren ( zandvliegen, teken, muggen) die in ons klimaat niet overleven. Daarom is het belangrijk om uw dier steeds een goede en aangepaste tekenbehandeling te geven en te ontwormen met een goed produkt. Vraag voor een aangepaste bescherming voor uw dier advies aan uw dierenarts.

Related Posts

Leave a Comment