Help, mijn kat plast in huis!

Home / Uncategorized / Help, mijn kat plast in huis!

Normaal gezien zijn katten heel hygiënische, propere dieren die binnen in huis de kattenbak zullen gebruiken of buiten los zand om hun behoeften in te doen. Plassen of ontlasten op andere plaatsen kan dus duiden op een probleem van medische of gedragsmatige oorzaak.

Het is belangrijk om het verschil tussen sproeien en plassen te kennen. Sproeien dient om een geur af te zetten voor andere katten en gebeurt rechtopstaand tegen een verticaal oppervlak (bv. een muur). Vaak gaan katten ondertussen met hun achterpoten trappelen en met hun staart trillen.
Plassen gebeurt in gehurkte houding op een horizontaal oppervlak (bv. tapijt, de vloer, het dekbed,…). Vaak gaat de kat hierna de urine willen bedekken en krabbelt dan rond de plaats waar ze juist heeft geplast.

Oorzaken van binnenhuis plassen of ontlasten

Er zijn vele oorzaken van dit probleem. Hieronder volgt een opsomming van de meest voorkomende.

Een vuile kattenbak:
kuis de kattenbak ten minste één keer per week helemaal uit en haal dagelijks de vervuilde vulling weg of leg een nieuwe laag kattenzand erover.

Een te sterke geur van kattenzand of kattenbak:
gebruik liefst kattenzand met een neutrale geur. Kattenzand met teveel deodorant werkt soms afstotend. Ook het ontsmettingsmiddel voor de kattenbak heeft liefst een neutrale geur.

Het gebruik van plastieken inlegdoeken voor de kattenbak: katten haken hier vaak in vast met hun nagels waardoor de kattenbakvulling alle kanten op vliegt. Het is dus beter deze niet te gebruiken.

Het verkeerde type kattenzand:
elke kat heeft een bepaalde voorkeur. De meeste katten hebben liever fijnkorrelig kattenzand waar ze goed in kunnen krabben. Als u van kattenzand verandert, mengt u best eerst het nieuwe kattenzand met het oude zodat de kat gradueel aan de verandering kan wennen.

Plaatsing van de kattenbak:
liefst op een zo veilige en rustige plaats mogelijk, ver weg van de etensbakjes.

Het type kattenbak:
sommige katten hebben graag een gesloten, overdekte kattenbak. Andere katten prefereren een open kattenbak zodat ze gevaar zien aankomen en sneller kunnen vluchten. Dit hangt dus af van kat tot kat.

Slechte associaties:
soms heeft de kat een nare, traumatische ervaring terwijl ze op de kattenbak zit. Deze ervaring kan dan gelinkt worden aan de kattenbak. Het is dus beter de kat niet te storen of bijvoorbeeld medicatie te geven terwijl ze haar toilet gebruikt.

Jonge katten:
kittens hebben hun blaas en darmen nog niet zo goed onder controle als volwassen katten. Ze moeten dus een gemakkelijke toegang hebben tot één of meerdere kattenbakken. Om te leren om op de kattenbak te gaan worden kittens in het begin best in een kleine ruimte met kattenbak gehouden. Als dit goed gaat kunnen ze stap voor stap in de rest van het huis op verkenning gaan. Het is ook belangrijk de kattenbak in het begin niet té vaak uit te kuisen zodat het kitten weet en ruikt dat dat zijn toilet is.

Oude katten:
deze hebben vaak meer rust en bescherming nodig en leiden vaak aan gewrichtsproblemen. Een kat op leeftijd gaat dus soms liever op een veilige kattenbak binnen dan in de open tuin. Zorg er ook altijd voor dat de kattenbak gemakkelijk bereikbaar is. Verplaats dus bijvoorbeeld een kattenbak naar het gelijkvloers.

Ziekte:
urineweginfecties of diarree kunnen ook leiden tot ongelukjes naast de kattenbak. Het is daarom belangrijk om eens langs de dierenarts te gaan als dit frequent gebeurt.

Angst:
dit kan angst voor andere katten, de hond, vreemde personen of harde geluiden zijn. Zorg dus steeds voor een rustige, veilige plaats waar uw kat haar behoefte kan doen, ook als dit buiten is.

Verandering van de plaatsing van de kattenbak of veranderingen in de tuin: katten zijn gewoontedieren. Verplaatsing van de kattenbak of een heraanleg van de tuin kan dus leiden tot plassen of ontlasten op verkeerde plaatsen.

Opkuisen van urine of ontlasting op verkeerde plaatsen:
Het is zeer belangrijk dat dit op de juiste manier gebeurt, zodat herhaling van het probleem vermeden kan worden.
U houdt best uw kat zo lang mogelijk weg van die plaats.

Probeer alle geuren te neutraliseren:
hiervoor gebruikt u het best enzymatische schoonmaakmiddelen die u goed laat intrekken en dan goed uitspoelt. Zo ruikt de kat niet meer dat ze op die plaats is geweest.

Ook kan het helpen de plaats te veranderen. Dit kan bijvoorbeeld door een meubel te verplaatsen of de doorgang tot die plaats te blokkeren voor de kat.

Gebruik zeker geen chloorbevattende reinigingsmiddelen, zoals javel, dit trekt katten juist aan om op die plaats te urineren.

Related Posts
Comments
  • BestOfelia

    I see you don’t monetize dierenartsen-antwerpen.be, don’t waste your traffic, you can earn additional bucks every month with new monetization method.
    This is the best adsense alternative for any type of website
    (they approve all websites), for more details simply search in gooogle: murgrabia’s tools

Leave a Comment