Warme en koude dagen

Home / Uncategorized / Warme en koude dagen

Bij warm weer is het best om de wandeling op de koelste momenten van de dag te plannen. Onnodige of overdreven inspanningen worden beter vermeden, (lange) autoritten worden uitgesteld. Laat uw dier niet alleen achter in de wagen op warme dagen en zorg voor wat frisse lucht (raampje open).

Onze kortsnuitige rassen (Franse bulldog, Engelse Bulldog, mopshond…) zijn uitzonderlijk gevoelig aan warmte , stress en excitatie. Voor deze rassen moeten we zeker onze voorzorgen nemen. Fris drinkwater moet altijd ter beschikking zijn, een koele of schaduwrijke rustplaats zijn nodig.

Als uw hond erge last krijgt kan u helpen afkoelen door de pootjes te baden, een natte handdoek te gebruiken of eventueel de hond volledig nat te maken.

Sommige dieren geraken echter oververhit en echt in nood. Aarzel niet om uw dierenarts te contacteren als uw dier teveel last heeft en niet genoeg geholpen lijkt met enkel afkoelen. Opmerking: Op zonnige dagen kan het ook belangrijk zijn uw dier te beschermen tegen zonnebrand.

Neustop en oortippen kunnen we insmeren met zonnecreme. Er bestaat hiervoor ook zonnecreme voor dieren. Witte dieren zijn of dieren met witte neus en oren zijn gevoelig!

Bij koud weer houden we best rekening met de pootjes van onze viervoeters.
Tussen de tenen kunnen natte klitten of haren zich omvormen tot ijsblokjes. Dit kan vrij pijnlijk zijn.
Controleer daarom na de wandeling altijd even de voetjes en zorg als nodig voor een lauw voetbadje om vuil en ijs op te lossen.

Ook het zout die vaak op de baan gestrooid wordt als het vriest kan de voetjes erg irriteren. Ook hiervoor is een voetbadje ideaal. Nadien kunnen de zooltjes verzorgd worden met wat beschermende zalf. Schoentjes kunnen voor gevoelige dieren en bij sneeuwval ook een oplossing zijn. Mini rassen hebben soms nood aan een jasje bij erge koude. Voor onze knaagdieren die buiten vertoeven is het uiterst belangrijk om dagelijks het water na te zien. Konijnen zijn erg gevoelig voor tocht en dienen hiertegen beschermd te worden.

Related Posts

Leave a Comment