Reisziekte

Home / Uncategorized / Reisziekte

Reisziekte is een bewegingsziekte dat kan voorkomen bij zowel mens als dier. Deze wordt veroorzaakt doordat bij bepaalde richtingsveranderingen een verschil ontstaat tussen de waargenomen beweging en de werkelijke beweging. Wanneer de signalen uit het evenwichtsorgaan in het binnenoor (de werkelijke beweging) niet overeenkomen met die vanuit andere zintuigen, zoals de ogen ( de waargenomen beweging), dan leidt dit tot desoriëntatie. Ben je daar gevoelig voor, dan kan het braakcentrum in de hersenen geactiveerd worden. Ook angst en nervositeit kan tot reisziekte leiden.

Reizen met alle soorten voertuigen kan reisziekte veroorzaken.. Als we ziek worden van de bewegingen die een auto maakt noemen we dat wagenziekte.

Het leidt tot braken, overmatig kwijlen, hijgen, angst met in de auto plassen tot gevolg, rusteloosheid, misselijkheid waardoor ze veel gaan slikken. Het zijn vooral de jonge dieren die er last van hebben. Oudere dieren kunnen eraan gewoon geraken en minder last hebben na verloop van tijd.

Hoe kan je nu de kans op reisziekte verkleinen?
Laat je hond van jongsaf wennen aan autoritjes. Eventueel een gewoonte maken van je dier in een benche te plaatsen tijdens de rit. Een kat zet je best in een kattenmand.
Rij rustig dit wil zeggen, rustig optrekken, rustig remmen m.a.w. de snelheidsveranderingen zo kort mogelijk houden.
Laat je hond goed naar buiten kijken. Let op: als je met je hond in Duitsland reist, is een speciale autogordel voor de hond verplicht of anders verplicht in een benche te vervoeren.
Zorg voor koelte en voldoende frisse lucht. Rook niet in de wagen, geen parfum geuren of etensluchten. Laat je hond tijdens het rijden, zijn kop niet uit het raam steken à oogontstekingen.
Lichte maaltijden 2 uur voor vertrek met de auto en 12 uur voor vertrek met het vliegtuig, de trein of boot. Wel onbeperkt water.
Regelmatig (om de 2 uur) een pauze inlassen om je huisdier uit te laten (van min.15 min).

Hoe kan je reisziekte aanpakken?
Enderzijds door trainig met de auto, anderzijds door medicatie. Er bestaan verschillende geneesmiddelen op de markt, die zeer efficiënt zijn tegen reisziekte zoals: Anti emetica: metoclopramide, maropitant. Je kan ook overgaan naar een kalmeringsmiddel acepromazine of een antihistaminica.. Bespreek dit even met één van onze dierenartsen, zodat je het meest gepaste geneesmiddel kan geven aan je huisdier.

Related Posts

Leave a Comment