Vuurwerk tijdens de feestdagen.

Home / Uncategorized / Vuurwerk tijdens de feestdagen.

Angsten voor onweer, harde geluiden of vuurwerk is een veel voorkomend probleem. Er is echter wel wat aan te doen, zodat men dit zeker niet als normaal moeten beschouwen. De angsten kunnen erger worden, naarmate het dier er meer aan blootgesteld wordt. Het kan evolueren naar het ook bang worden voor een deur die dichtvalt, een radio die te hard gezet wordt,… Je moet niet denken: je dier zal er wel aan wennen, want zo werkt dat niet.

Elk dier zal anders reageren op angsten. De meest voorkomende signalen zijn: onrustig worden, staart tussen de benen, vluchten, verstoppen, onzindelijk worden, blaffen, huilen, trillen en hijgen, verwijden van de pupillen, miauwen,… Hoe kunnen we dit probleem aanpakken? Dit kunnen we doen op verschillende manieren:

1. Eenvoudige maatregelen die thuis kunnen genomen worden.
2. Gedragstherapie:
Zelf aan de slag
naar een gedragstherapeut(e)
3. Medicatie
4. Alternatieve hulpmiddelen
5. Nuttige info

1. Eenvoudige maatregelen die thuis kunnen genomen worden:

Zorg ervoor dat je hond of kat niet buiten kan.
Sommige honden zullen zich gaan verstoppen. Laat je hond zelf de plek uitkiezen die hij verkiest. Enkele voorbeelden die vaak door angstige dieren worden uitgekozen: onder een tafel,stoel of hoekje, ergens onder een trap of in een bepaalde ruimte van je woning. Bij meerdere dieren in huis, zorg dat elk dier zijn eigen verstopplekje heeft.

Maak van die plaats een soort nestje, leg er een dekentje zodat hij zich thuis voelt, leg er iets over zodat hij kan schuilen. Super belangrijk: ontneem je dier die plek niet bij angsten. Een kledingstuk met jouw geur op, geeft een kalmerende effect. Leg er zijn favoriete speeltje/snoepje in.

Laat je huisdier NIET alleen thuis.
NEGEER het GEDRAG van je hond maar niet je hond. Je moet je hond steunen zodat hij voelt dat je er bent voor hem. Hij kan naast jou komen liggen, je kan je hand op hem leggen, een beetje praten tegen hem. MAAR geef hem geen overdreven aandacht. Bij het volledig negeren van je hond, staat hij er alleen voor, en dat maakt de angst dikwijls nog erger. Geef hem iets lekkers, om hem af te leiden. Een kauwstaaf is uitstekend. Vb. een gevulde Kong voor honden of een snackbal voor katten.

Vuurwerkangsten

Zorg dat je tv niet te luid staat bij overgang van oud naar nieuw. De geluiden kunnen hem nog meer angsten geven. Zorg voor een veilige omgeving. Doe de gordijnen dicht, zet wat rustige muziek aan, dan zullen de geluiden of lichtflitsen minder op hem/haar afkomen.

Let op tijdens oudejaarsdag/nacht wanneer je je hond uitlaat. Zorg ervoor dat hij met je buitengaat aan de leiband. Wanneer hij toch losloopt in je tuin, zorg er dan voor, dat hij geïdentificeerd is, moest hij toch vluchten.

Je kan je hond ook gaan laten logeren, als je weet dat daar geen vuurwerk wordt afgestoken. Geef hem een goede maaltijd, een goed gevulde buik, maakt de hond minder actief.

Sluit het kattenluikje best een dag op voorhand. Zorg bij katten ook voor voldoende kattenbakken.

2. Gedragstherapie

Zelf aan de slag:

Met deze training moet je wel min. 2-3 maanden aan de slag, vooraleer je echt resultaat zal merken bij je huisdier. De methode die je daarvoor kan gebruiken noemen we ‘desensitisatie’. Hierbij laat je door middel van geluiden de hond wennen. Je kan daarvoor gebruik maken van een ‘vuurwerk-cd’. (Tinley gedragstherapie cd / www. Soundtherapy4pets.com) Let op, dat het geluid van een goede kwaliteit is, zodat de geluiden overeen komen met echte vuurwerk- of onweersgeluiden. We doen aan gedragstraining tijdens het afspelen van de cd. Je zet de cd op, en ondertussen speel je met de hond. Als je hond niet reageert, kan je het volume geleidelijk aan harder zetten. Wanneer je merkt, dat je hond, last begint te krijgen van de geluiden, ga weer een stapje terug. Herhaal dit een paar keer per dag en dit gedurende een paar min.

Tijdens de komende weken, kan je het volume geleidelijk opvoeren. Doel is eigenlijk: het harde en enge geluid moet geassocieerd worden met een aangenaam gevoel. Hij moet leren, dat de geluiden op de achtergrond, geen geluiden zijn om bang van te zijn. Wat kan je zelf nog doen:

• Een DAP- verdamper plaatsen, (Adaptil). DAP- voor de hond(Dog Appeasing Pheromoneverdamper ) Feliway voor de kat. Feromoon = stof die wordt afgescheiden door moederhond en pups – kalmeert – wij kunnen deze geur onmogelijk waarnemen).

• Je kan een vragenlijst invullen op volgende site:
www.adaptil.nl/vuurwerkangst/hoe-bang-is-mijn-hond-voor-vuurwerk

• Een feromonenhalsband aandoen

• Homeopathische middelen en/of voedingssupplementen geven. Vb. Zylkène, Calmivet, dit bevat alpha-casozepine en dit geeft een rustgevend effect. Begin een viertal weken op voorhand.

• Speciale voeding kan aangewezen zijn zoals ‘Calm Dieet van Royal Canin’. Deze voeding bevat bepaalde voedingsstoffen die kalmerend werken. Begin een viertal weken op voorhand om het gewenste resultaat te krijgen.

• Nieuw zijn de snelwerkende Adaptiltabletten. Deze werken niet op basis van een feromoon, maar ze bevatten een combinatie van natuurlijke werkzame stoffen, GABA, L-theanine, L-Tryptophan en B-vitamines. Deze tabletten werken snel, een tweetal uur op voorhand geven is voldoende. Deze kunnen gebruikt worden bij angsten voor vuurwerk, harde geluiden en reizen.

Nadeel van deze middelen: geen enkel bewijs van resultaat. Verschilt van de ene hond ten opzichte van de andere. Voordeel: geen enkele negatieve bijwerking. Ze zouden resultaat hebben bij milde vormen van angsten. Bespreek deze hulpmiddelen altijd even met je dierenarts.

naar een gedragtherapeut(e)

3. Medicatie

Het best is medicatie te geven dat een sedatie teweegbrengt, maar ook de angstgevoelens wegneemt. Enkel op deze manier maakt je je hond minder gevoelig voor harde geluiden. Vb. Clomicalm, Alprazolam (Xanax). Je kan deze medicatie wel op voorhand eens uittesten, maar als je het wil gebruiken bij angsten, kan je daags op voorhand ermee starten. Dat is wel een groot voordeel. Een ander voorbeeld van medicatie is Clomicalm, maar hier moet je wel tijdig mee beginnen, resultaten zijn pas te verwachten na 4 tot 6 weken.

Let op: medicatie kan negatieve bijwerkingen hebben, en mag in bepaalde gevallen niet gegeven worden. Bespreek daarom het gebruik van medicatie altijd met je dierenarts. Experimenteer nooit op eigen houtje. De medicatie moet op voorhand uitgetest worden, want elk dier reageert anders.

Het geven van medicatie dat alleen een sederend effect geeft (ACP), wordt minder gebruikt. Nadeel: je dier zal de geluiden horen, angstig worden, maar niet kunnen wegrennen. Gevolg: je dier wordt in de toekomst nog angstiger.

4. Alternatieve hulpmiddelen

Gebruik maken van een Thundershirt. Dit is een shirt die een geborgen gevoel geeft bij je huisdier, door de druk die het uitoefent op het lichaam. Het principe is, een gevoel geven van veiligheid. Het dier heeft wel even tijd nodig om eraan gewend te geraken.

5. Nuttige info

De meeste van de producten hierboven beschreven zijn te verkrijgen bij DAP-Plantijn. Vraag info bij je dierenarts.

Related Posts

Leave a Comment